Vissza

Szakértés

Elismert ékszer és drágakő szakértőink vizsgálják meg az aukcióra beadott ékszereket, de Magyarországon egyedülálló módon a nagy értékű ékszerekhez nemzetközileg elismert drágakő laboratóriumokban kiállított tanúsítványt adunk.
A drágakövek színe, tisztasága és származása nagyban befolyásolja az értéküket, ezért fontosnak tartjuk, hogy olyan szakértők vizsgálják meg az ékszereket akiknek a tanúsítványát az egész világon elfogadják. A teljesség igénye nélkül ilyen szakértők az antwerpeni HRD és IGI, az amerikai GIA és a svájci GRS drágakőlaborok.


Aukcióra beadott ékszerek értékelésekor alkalmazott szakértői módszertan, és eszközök bemutatása:

Az ékszer értékét nagyban befolyásolja készítésének ideje, készítőjének neve az ékszer anyagának nemesfém tartalma.

Az ékszerekben lévő fémjelzés, mesterjel, próbamester jelzés nagyon sok információt tartalmaz, első lépésként ezeket a jelzéseket kell feloldani.

Magyarországon 1867 előtt készült ékszereket nevezzük antik ékszereknek.

Ettől a dátumtól létezik egységes fémjelzés hazánkban.

A fémjel információt ad az ékszer nemesfém tartalma, készítés helye és ideje vonatkozásában.

A külföldön készült ékszerek is tartalmaznak jelzéséket, fémjeleket, mester és próbajeleket,országonként eltérő szabályokkal.

Mi történik akkor, ha semmilyen jelzés nincs az ékszerben?

Nemesfém tartalom meghatározása sarkalatos pontja az értékbecslésnek, hiszen finomságonként más- más induló árakkal kell számolni.

A hagyományos karcpróba apró sérüléseket okozhat az ékszereken, ami kellő szakmai tapasztalat nélkül roncsolást okozhat.

A nemesfém vizsgálathoz mi röntgenberendezést használunk, amivel ezredrész pontossággal meg tudjuk határozni agy tárgy arany, ezüst tartalmát.

A röntgenünk pontos karát meghatározást ad arany, ezüst, platina, palládium vizsgálatakor.

A fémjelzés nélküli ékszerek esetében a nemesfém tartalom pontos meghatározása azért fontos, mert hazánkban nagyon szigorú szabályok szerint lehetséges az ékszerek értékesítése.

Korra és ékszertípusra való tekintet nélkül minden ékszert fémjeleztetni kell, ha nincs benne hivatalos magyar fémjelzés.

Aukcióra felkínált ékszerekben lévő drágakövek vizsgálati módszere:

Gyémánt vizsgálata:

4C alapján vizsgáljuk a gyémántokat.

Cut (a gyémánt csiszolási formája ) Briliáns ( kerek), Princesz, Navett, Smaragd, Csepp stb.

Color (a gyémánt színe) A nemzetközi jelölés: D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N Clarity (a gyémánt tisztasága): IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, P1, P2, P3 Carat (a gyémánt súlya karátban): 1 Ct egyenlő 0,2 gramm

A 4C alapján kapott értékek nagyban befolyásolják a gyémánt árát. A nemzetközileg elfogadott RAPAPORT gyémánt árlista alapján Pl.: egy M-es (enyhén sárgás) színű és P2 tisztaságú 1 karátos briliáns értéke pont tizedannyi mint egy ugyanakkora 1 karátos, de D-VVS1 gyémántnak. Nagyon fontos a műszerek megfelelő alkalmazása, a minősítő értékek pontos meghatározása.

Színes drágakövek vizsgálata:

A jó minőségű szines drágakövek, smaragd, rubin, zafír nagyon drágák, ugyanakkor a hamisítványok, utánzatok értéktelenek.

Ékszerekbe foglalt színes drágakövek esetén nagyon fontos az alapos vizsgálat, hiszen számtalan szintetikus és különféle eljárással feljavított és a természetes összetevők mellett különféle idegen anyagot bejuttatva javítják a kövek esztétikai megjelenését, ezeket gondos vizsgálatokkal el lehet különíteni.
A színes drágaköveket mikroszkóppal, spektroszkóppal, polariszkóppal és refraktométerrel vizsgáljuk. A müszeres vizsgálatok segítségével meghatározzuk, hogy a drágakövek valódi természertes drágakövek vagy természetes de kezelt illetve szintetikus ember által előállított kövek. Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan hagyományos kezelések, pl.: hőkezelés, ami nem számít durva beavatkozásnak, de vannak olyan például berillium diffuziós kezelés, ami már a drágakő értékét jelentősen csökkenti. A természetes színes drágakövek származását sokszor meg lehet állapítani a bennük lévő zárványok és színárnyalat alapján, ami az árképzésnek egy sarkalatos pontja. Pl.: egy columbiai smaragd, kasmír Zafír és burmai rubin jóval többet ér, mint egy hasonlóan szép, de más területről való ugyanolyan drágakő. / A tudás érték / Szerző: Szabó Szílvia Drágakő Meghatározó Ékszer és Műtárgy Becsüs.